Latin: Pollachius virens
saithe, coalfish
lieu noir, colin noir, merlan noir
merluzzo nero
Seelachs, Köhler, Blaufisch
palero, pescadilla, saithe
Gråsej tillhör familj torskfiskar. Det är en långsträckt fisk liknande lyrtorsk, men har en grå/vit nästan rak sidolinje och djupt inbuktande (konkav) stjärtfena. Rygg är grågrön, sidorna något ljusare och buken silvergrå. Unga fiskar har en liten skäggtöm, medan vuxna saknar. Gråsej kan bli över metern lång och väga över 20 kg. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Förekomst: Sej lever gärna i stim i hav och fjordar, i ytvattnet ner till 300 meters djup. Förekommer från Nordamerika till Novaja Semlja i norr och längs Europas kust ner till Biscaya i Frankrike. I Sverige finns den på västkusten.
Andra förekommande svenska namn: Blåplank och nolle (liten gråsej) gråsik, havslax, smed, småsej, stockfisk (torkad) svartsej. På restaurang serveras den ibland med det missvisande namnet havslax.
- Kategori: Mager fisk, fetthalt under 2%.
Fiske: Sejfisket är ett kustnära fiske som bedrivs med bottentrål, snurrevad, not och garn. Det är en ekonomiskt viktig fisk. Fisken säljs färsk, frusen eller torkad. Förekommer i fiskpinnar, gratänger, fiskburgare och annan färdigmat. Minimilängd skall vara 30 centimeter.
Miljö: De viktigaste bestånden av sej finns i Nordsjön, Barents Hav och runt Island. Sej anses inte vara överfiskad, undantaget några få bestånd.
WWF rekommendation: Grönmarkerad. Köp helst MSC-klassad fisk eller från Nordostatlanten. Välj bort fiskar mindre än 4 dm och filéer mindre än 3 dm.
SÅ ANVÄNDS SEJ
Gråsej liknar i smak och utseende lyrtorken och används på samma sätt. Den kan kokas, stekas eller grillas.
Läs mer
Recept med Gråsej }
Det finns 16 recept med Gråsej }
-
Sej på grönsaksbädd
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
BBQ-sej med grönsakssallad och citronmajonnäs
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Klassisk pannfisk
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Sejfilé på norskt vis
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ingefärsbakad sej med sötsyrlig blomkål
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pocherad sej med belugalinser, rökt bogfläsk och vitlökskesella
Tid: 35 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Fisk med tomat, ärtpuré och potatis
Receptgivare:
-
Stekt sej – allt i en och samma panna
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Fiskgratäng med mathavre
Receptgivare:
-
Ugnsbakad sej med tomat, paprika och rödlök
Tid: 50 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: